Snijplanken
Net als een mes is de keuze voor een snijplank heel persoonlijk. Voor ieder gebruik is er een eigen materiaal waarvan de snijplank gemaakt is en dan hebben we het nog niet eens over jouw smaak......
Grofweg kun je kiezen uit:
- Houten snijplanken
- Glazen of stenen snijplanken
- Kunststof snijplanken
- Geperst houten snijplanken
- Serveerplanken
Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen, daarom leggen we hieronder er graag wat meer over uit.
Houten snijplanken
Houten snijplanken zijn vriendelijk voor je messen, je messen zullen langer scherp blijven. Het nadeel is dat een houten snijplank niet in de vaatwasser kan en ook niet lang in een sopje geweekt kan worden. De plank zal dan krom trekken of barsten.
Glazen of stenen snijplanken
Glazen of stenen snijplanken zijn hard en makkelijk schoon te maken. Het nadeel is dat je messen erg snel bot worden op deze planken
Kunststof snijplanken
Kunststof snijplanken zijn erg vriendelijk voor je messen en kunnen in de vaatwasser gereinigd worden. Hecht je veel waarde aan hygiëne, dan kun je ook gemakkelijk meerdere kleuren kunststof snijplanken gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen.
In de professionele keuken gebruiken koks dan ook gekleurde snijplanken om aan de HACCP richtlijnen te voldoen. De kleurcodering die daar gebruikt wordt is:
- Groene snijplanken voor groenten
- Rode snijplanken voor rauw vlees
- Blauwe snijplanken voor vis
- Witte snijplanken voor zuivel en producten met meel
Geperst houten snijplanken
Het milieuvriendelijke alternatief is een geperst houten snijplank. Dit kan houtvezel zijn, maar ook zelfs gerecycled papier.
Deze planken zijn erg vriendelijk voor je messen en kunnen uitstekend schoongemaakt worden in de vaatwasser.
Serveerplanken
Deze planken zijn eigenlijk niet geschikt om als snijplank te gebruiken, maar meer bedoeld om hapjes en gerechten mooi te presenteren en uit te serveren.